Czytam cały wątek z dużym zainteresowaniem i chociaż uchwytu nie widziałem nawet na oczy, to zaczynam wyrabiać sobie jakieś zdanie na ten temat , właściwie to nie tylko o ten uchwyt chodzi ale o całą koncepcje z nim związaną . Konstrukcja uchwytu wymusza zastosowanie innego systemu przelotek ,zwany "Deltą" a właściwie ustawienia ekstremalnie szybko schodzącego stożka ustawionego na dwóch przelotkach gaszących i Chockerze .Takie ustawienie ma swoje konsekwencje bo bardzo wzmacnia kij i zwiększa jego moc , może nie zwiększa tylko wykorzystuje bardziej jego potencjał ,czyli np . w standardowym ustawieniu przelotek mamy 8lb kij a ustawiając na tym samym blanku Deltę otrzymamy moc + 2 lb . Wspomnę tylko że zwiększa się szybkość blanku poprzez obniżenie wagi zestawu przelotek ,podnosimy też nominalne c.w a raczej przesuwamy je na górę ,kosztem dołu. Zwiększenie mocy kija ma związek z tym że przelotki wejściowa oraz druga są niskimi przelotkami i "wolniej zabierają" i potrzebna jest większa progresja siły aby przelotka przekazała ją dalej ( na następną oraz kabłąk kołowrotka) ,w związku z tym blank doginany jest głębiej .Ciekawą sprawę podniósł @Friko ,czy nie da się ustawić przelotek w progresie ( w stożku) ponieważ może to mieć negatywny wpływ na długość rzutu , dla mnie jest to oczywiste bo jeżeli mamy ustawione progresywnie przelotki to kij ładuje się harmonijnie i co ważniejsze również jest harmonijne rozładowanie .Rzuty są dalekie. Robiłem eksperymenty z rozmieszczeniem progresywnym oraz w równych odstępach i wynik potwierdził teorię że przy progresywnym lata dalej . Proszę spróbować samemu. @Friko,otrzymał odpowiedz wymijającą że " linka wtórnie się rozchwieje." , może to i racja bo dzieje się tak w przypadku jak odległość między otwierającą a drugą jest za duża i moim zdaniem aby to zniwelować trzeba ją zmniejszyć .Aby zachować progres trzeba wstawić jedną przelotkę więcej i na nowo obliczyć system . To jest tylko sugestia i chyba właściwy kierunek. Trzeba zatem przyjąć że delta w dłuższych blankach będzie potrzebowała większej ilości przelotek i tyle . Co do samego uchwytu to jest on bardzo gustownie wykonany o niezaprzeczalnej zalecie jaką jest waga i na pewno znajdzie się na jakimś moim blanku , szczególnie króciaku okoniowym
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 26 luty 2016 - 10:02