#241 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2014 - 21:53
Dajcie coś od siebie pozdrawiam
#242 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2014 - 21:58
Friko, dziękuję za linki na pewno poczytam
- Friko lubi to
#243 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 09:39
Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ?
kupiłem kiedyś (tu na forum) muchowy blank w trzech kawałkach. klasa zdaje się 4, choć głowy nie dam. wyjdzie z niego szybki kij do przynęt o masie 2-10 g. i ugięciu dającym pewność, że ryby spadać nie będą. nie jest to klucha, a normalnie gnący się pod obciążeniem kij z widocznym przyrostem mocy. ma to coś 270 czy 275 cm, wykonane jest (tak przynajmniej opisano) z IM6. nie łowię z brzegu, a na pontonie mam krótsze kije. mogę sprzedać po kosztach (150 PLN'ów) z drobnymi na przesyłkę.
#244 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 09:43
kupiłem kiedyś (tu na forum) muchowy blank w trzech kawałkach. klasa zdaje się 4, choć głowy nie dam. wyjdzie z niego szybki kij do przynęt o masie 2-10 g. i ugięciu dającym pewność, że ryby spadać nie będą. nie jest to klucha, a normalnie gnący się pod obciążeniem kij z widocznym przyrostem mocy. ma to coś 270 czy 275 cm, wykonane jest (tak przynajmniej opisano) z IM6. nie łowię z brzegu, a na pontonie mam krótsze kije. mogę sprzedać po kosztach (150 PLN'ów) z drobnymi na przesyłkę.
Szukam też kija na Wzdręgę i ogólnie białoryb. Większość seryjnych to kijki niewiele ponad 2m, dla mnie za krótkie. Interesuje mnie kij, nie za miękki i nie przekraczający 10g. Czy taka muchówka się nada? Normalnie opis mojego wymarzonego kija
Użytkownik adrionn911 edytował ten post 27 grudzień 2014 - 09:47
#245 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 09:43
Skoro już mowa o pączątkach w rodbuildingu, to może ktoś jeszcze podrzuci jakiś nieinwazyjny sposób dla naszego portfela na naukę budowy wędek? Przeróbki-fajnie, a jakieś tanie blanki? I nie pytam o łódkowe króciaki tylko dłuższe, rzeczne kije. Przeróbki tanich sklepowych muchówek na travel spiny? Próbował ktoś? Ma to sens? Może kupno tanich blanków "no name”. Można dostać coś takiego w Pl? Czy tylko z za granicy? Z tego co widzę rządzi USA a tam wiadomo dochodzi cło i już wcale tak tanio nie jest. Może jakieś zakupy w azji ?
Batson e _ Glass od 60
Blanki Crb od 60
Mhx'y są tanie.
#246 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 09:49
Szukam też kija na Wzdręgę i ogólnie białoryb. Większość seryjnych to kijki niewiele ponad 2m, dla mnie za krótkie. Interesuje mnie kij, nie za miękki i nie przekraczający 10g. Czy taka muchówka się nada?
czy taka się nada nie wiem. kiedyś, dawno temu, pewnie z 15 lat do tyłu miałem kij na muchowym blanku St.Croix. blank z SCIV w czterech kawałkach, które po połączeniu ze sobą dawały 305 cm. ogarniałem tym pstrągi, okonie, nie klękał pod szczupakiem (takim 70-75cm) i UWAGA!...
karpiami na mikro przynęty. może nie jakieś potwory, ale takie do 3-4 kg. tyle mam doświadczenia w wykorzystaniu muchówki jako spinning.
pozdrawiam,
Irek
#247 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 09:52
czy taka się nada nie wiem. kiedyś, dawno temu, pewnie z 15 lat do tyłu miałem kij na muchowym blanku St.Croix. blank z SCIV w czterech kawałkach, które po połączeniu ze sobą dawały 305 cm. ogarniałem tym pstrągi, okonie, nie klękał pod szczupakiem (takim 70-75cm) i UWAGA!...
karpiami na mikro przynęty. może nie jakieś potwory, ale takie do 3-4 kg. tyle mam doświadczenia w wykorzystaniu muchówki jako spinning.
pozdrawiam,
Irek
Poczekam aż ktoś jeszcze się wypowie. Już mi tu na forum radzono taki kij na blanku muchowym. Ma ten blank opisaną moc?
#248 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 10:01
klasa 4 to moc dla blanków muchowych. przekładanie tego na moc wyrażaną w funtach i zakres obsługiwanych przynęt spinningowych teoretycznie jest możliwe. była gdzieś nawet taka tabela wiele wyjaśniająca w temacie.
#249 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 10:07
Więc poszukam, ale opis wędki dla mnie idealny szybka, mocna, nie kluchowata, nie gubiąca ryb...
#250 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 13:43
Batson e _ Glass od 60
Blanki Crb od 60
Mhx'y są tanie.
Dwa pierwsze króciaki, nie widzę dla nich zastosowania przynajmniej na razie.
Ponad to obawiam się trochę tego glassu, nigdy nie miałem takiej wędki w ręcę, jak z czuciem, rzutami, ugięciem? Na prawde szkło jest takie pancerne?
Mhx-y, fajnie, że są. Coś na pewno na którymś umotam pod kleniojazia. Na razie bawię się w przeróbki
StCroix- gdyby był w 7 klasie i miał te 9'6" to bym łykał bez zastanowienia.
#251 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 14:35
Adrianie, dolnik (poniżej uchwytu) dla kija 275 cm będzie ok 30 cm. Proponuję jednak żebyś zabrał się za czytanie jerkbaita zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania - o rodbuildingu napisano tu wiele, bardzo wiele - w artykułach i na forum - i myślę że na większość pytań znajdziesz odpowiedź w tej lekturze
Tu nie jest "wiele" tu jest wszystko o Rb!!!!!! wystarczy poczytać ....
#252 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2014 - 15:33
Podzwoń do pracowni, czasami mają jakieś wyprzedaże. Na forum też czasami pojawiają się blanki w fajnych pieniądzach.
#253 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2014 - 11:33
Dotychczas robiłem same przeróbki i naprawy kijków.Poczekam aż ktoś jeszcze się wypowie. Już mi tu na forum radzono taki kij na blanku muchowym. Ma ten blank opisaną moc?
Właśnie zaczynam budowę 2 kijków pod okonia, wzdręgę jazio-klenie.
Mam właśnie 2 blanki muchowe, jeden 8'6" #5, drugi 10' #4.
Blanki zakupione na tutejszym forum.
Na jednym z takich blanków budował kijek spinningowy kol @ Hubertus
http://jerkbait.pl/t...okręciło/page-5
post #84
Od Niego też otrzymałem informacje jakie przelotki skompletować, i ile ich.
U mnie kijki przeznaczone do łowienia na mikrojigi i małe woblerki.
Użytkownik proraf edytował ten post 28 grudzień 2014 - 11:35
#254 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2014 - 12:11
W zasadzie UL już kupiłem, na razie będę składał wędkę 10-35g o której była wcześniej mowa.
Będę potrzebował też coś lekkiego na dużą rzekę: Witajcie, jako że spinning UL na małe ciurki i wody stojące już prawie wybrany to teraz szukam jeszcze czegoś miedzy 2.70 a 3m na duża rzeką o silnym uciągu. Wiadomo, chodzi o to żeby kij nie wyginał się nadmiernie pod woblerami w nurcie... Chodzi mi o coś bardziej subtelnego niż mój obecny sztywny Dragon Express Spinn 4-20g o akcji X-fast. Np Team Dragon 2.70m 2-14g Fast. Cena poweidzmy 500-600 a może i być sporo mniej Wiadomo że Dragony są sztywne, i mój obecny gubi sporo ryb, dlatego potrzebuje coś co poradzi Sobie w wyżej wymienionej rzece, a i pod rybami będzie pracować i ich tak nie gubić.
Sugestie co do blanku lub wędki pod przeróbkę mile widziane, ale na razie tylko do przemyślenia
Użytkownik adrionn911 edytował ten post 28 grudzień 2014 - 12:17
#255 ONLINE
Napisano 28 grudzień 2014 - 14:20
#256 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2014 - 20:00
Są tematy typu, jak zrobić suszarkę? Bo przeglądam i przeglądam i takiego nie znalazłem...
#257 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2014 - 20:15
Tu masz gotową suszarkę
https://www.sklep.br...18RPM-220V-/740
lub jak chcesz pomajsterkować to tu masz silniczki,
http://www.discotech...rzekładnią.html
lub od jakiejś starej mikrofali,kuli dyskotekowej
#258 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2014 - 20:23
Z jednej strony kupować nowy sprzęt na początek, ale z drugiej 190zł to nie tak dużo. Zastanowię się.
A zanim skompletuje elementy to postanowiłem złożyć propozycję odnowy rękojeści mojemu kuzynowi w jego spinningu, ostatnio widziałem że korek jest tam zniszczony.
I pytanie czy rozbierać całość, zdejmować korek, uchwyt itp i robić od nowa czy obecny przeszlifować, zaszpachlować? Jutro zrobię zdjęcia jak to wygląda.
#259 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2015 - 19:16
Się robi, na razie luzem ustawione.
Załączone pliki
- kogut i Elwojtas lubią to
#260 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2015 - 22:20
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rodbuilding
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
Hand made →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →