Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#921 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:K.

Napisano 15 listopad 2015 - 19:24

Arturze podałeś żeby mierzyć pierścień po wewnętrznej stronie i jest to błędem co ukazuje tabelka-różnice są ogromne. W szczególności gdy patrzymy na zwykłe SICki. Idąc Twoim tokiem myślenia bez problemu człowiek pomyli 30 z 25. Oczywiście tabela jest ona tylko dla przelotek Fuji ale inne niewiele się różnią. Zresztą domyślam się iż wiesz dobrze że w Fuji średnica zewnętrzna takich Alconite, SIC czy Torzite jest identyczna. Występuje jedynie różnica średnicy wewnętrznej dla torzów bo maja one cieńsze oringi. O wysokości przelotki w ogóle się nie wypowiadam. Nic więcej. Natomiast bezpieczniejszym sposobem jest zmierzenie średnicy zewnętrznej wkładu, jest ona bardziej miarodajna a różnice w różnych firmach są minimalne.

Tylko o to mi chodzi ale widzę że masz lekki problem z powstrzymaniem nerwów, gdy Ci ktoś wytknie jakiś błąd.

• Rebel64, Bander i trout master lubią to

#922 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 15 listopad 2015 - 19:46

Tomasz dokładnie jak piszesz po zewnątrz.

#923 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 15 listopad 2015 - 21:15

Nie mam żadnych problemów ani nie jestem w jakikolwiek sposób zdenerwowany tylko żadna firma nie podaje średnic zewnętrznych tylko wewnętrzne co jest dla mnie miarodajne. Jeżeli dalej uważasz że mierzenie średnicy wewnętrznej jest błędem który wytykasz to nic na to nie poradzę, ja mam odmienne zdanie na ten temat

#924 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 15 listopad 2015 - 21:29

Panowie nie spinajmy się,mały problem jest taki,że te przelotki nie są marki Fuji,tylko zapewne Sea-Guide (Alps),a w nich średnice pierścieni troszkę się różnią w tym samym rozmiarze do ''japońców''.Tutaj porównanie ringów Fuji KL z ringami XO (KL) S-G,ramka nie gra roli.

Fuji

http://www.rodbuildi...ji_SIC_KTSG.htm

http://www.rodbuildi...ji_SIC_KLSG.htm

Sea-Guide

http://www.rodbuildi..._SlimSic-XO.htm

Użytkownik Paavo edytował ten post 15 listopad 2015 - 21:34

• JanuszD lubi to

#925 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 listopad 2015 - 21:35

Skoro jest jak twierdzisz Arturze to przykładowo: wewnętrzna średnica pierścienia przelotki rozm. 25, wkład SIC, najlepszej na świecie firmy jaką jest Fuji ma 18,29mm to chyba nie powinna być to 25-tka a co najwyżej dwudziestka. Tyle z Twojego rozumowania wychodzi...

Zainteresowanym radzę spokojnie przemyśleć owe kilka postów.

Edit: Żeby nie walić za dużo postów wkleję link z rozmiarami wewnętrznymi różnych przelotek paru firm. To chyba rozwieje wszelkie wątpliwości kto ma rację. I chyba ukróci zbędną polemikę.

http://www.guidesnbl...ure_a_rod_guide

Użytkownik Tomas81 edytował ten post 15 listopad 2015 - 21:47

• Bander lubi to

#926 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 15 listopad 2015 - 21:51

Niestety z tych przelotek, które posiadasz nie zrobisz sensownego stożka. Potrzebujesz jeszcze 10Y (przelotka no name od Kongera). Ostatecznie możesz spróbować przegiąc 16Y żeby była niższa.

Cóż, taka przelotka pewnie nie osiągalna, więc trzeba będzie zamówić nowy secik. Myślę że ostatecznie wyjdzie to na dobre zbrojonemu blankowi.

#927 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 15 listopad 2015 - 22:04

Właśnie o to mi chodziło ,że są różnice w średnicach między poszczególnymi firmami (na szczęście nieznaczne) i mierząc średnice wewnętrzne można się zorientować jaki mamy rozmiar  .Gorzej sprawa ma się z przelotkami egzotycznymi no name  ale od tego jest suwmiarka i tabele jakie przedstawił np. @pavvo czy też można znaleźć sobie w necie inne tabelki .Nigdzie jednak nie ma tabelek ze średnicami zewnętrznymi ,które kolega tak lansuje , wytykając myślącym inaczej błędy , zły stan nerwów czy też nieumiejętność ich powstrzymania . Zapewniam również że nie potrzebuje suwmiarki aby rozpoznać 30 SiC od 25 Torzitte czy też pierścienia Alconite  , jakbym miał problem to z pewnością potrzebna by była wizyta u okulisty. Mam wątpliwości do miarodajności mierzenia średnicy zewnętrznej bo do czego miałbym się odnieść znając taką średnicę ? Jak już napisałem nikt nie publikuje średnic zewnętrznych ramek ,więc takie pomiary do niczego nie prowadzą , co innego wysokość przelotki długość stopki ,średnica wewnętrzna pierścienia ,waga i długość przelotek dwu stopkowych .Te wymiary są publikowane i można na ich podstawie precyzyjnie określić z czym ma się do czynienia .

#928 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 15 listopad 2015 - 22:23

Artur, Tomek ma racje. Temat juz przerabiany byl na forum. 

Srednice przelotek sa podawane przez producentow wedlug zewnetrznej srednicy ceramika. Tak to podaje Fuji. 

Np 25 sic, alco, torzite ma wewnetrzne srednice inne, ale zewnetrza na ringu ma 25mm.

The Diameter is the size of the out side of the ceramic liner

od 3:50

Sizes can vary depending on the manufacturer, and are measured in millimeters.  On guides with insert rings, the measurement is taken from the OD of the insert ring.  

http://blog.mudhole....ing-rod-guides/

http://www.ifish.net...ad.php?t=209920

itd

#929 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz

Napisano 15 listopad 2015 - 22:57

Cóż, taka przelotka pewnie nie osiągalna, więc trzeba będzie zamówić nowy secik. Myślę że ostatecznie wyjdzie to na dobre zbrojonemu blankowi.

Bardzo dobry zestaw przelotek do lekkiego, krótkiego blanku podał już wczesniej kolega Paavo. Przy trochę dłuższym kiju dobrze spisuje się secik: 20Y, 12Y, 8L, 6L .....

#930 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 16 listopad 2015 - 11:46

Artur, Tomek ma racje. Temat juz przerabiany byl na forum. 

Srednice przelotek sa podawane przez producentow wedlug zewnetrznej srednicy ceramika. Tak to podaje Fuji. 

Np 25 sic, alco, torzite ma wewnetrzne srednice inne, ale zewnetrza na ringu ma 25mm.

The Diameter is the size of the out side of the ceramic liner

od 3:50

Sizes can vary depending on the manufacturer, and are measured in millimeters.  On guides with insert rings, the measurement is taken from the OD of the insert ring.  

http://blog.mudhole....ing-rod-guides/

http://www.ifish.net...ad.php?t=209920

itd

Też mierzę po zewnętrznej spieku,tylko druciaki wewnątrz.

Ale co by nie było ,że racja jest tylko jedna poczyniłem przed chwilą pomiar alconit Fuji w ramce Y roz. 25

-wew. spieku    19,05mm

-zewn. spieku   23,95

-zewn. ramki    26,1

Rozmiarem najmniej zbliżonym do katalogowego jest wewnętrzna spieku,więc przy ewentualnej identyfikacji można się grubo pomylić i zaliczyć jako roz 20Y.

Rozbieżności są też spore jak widać nawet w katalogowym wymiarze podanym przez Tomasza,gdzie wew.spieku Y25 alconit ma 18,3, co z moim pomiarem 19,05mm stanowi sporą różnicę.

• woblerwz lubi to

#931 ONLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 16 listopad 2015 - 12:56

Przeciez latwiej jest okreslic prawidlowy rozmar przelotki mierzac zewnetrzna srednice ringu. Wynik bedzie bardziej zblizony do wielkosci podanej przez producenta

• Tomas81 lubi to

#932 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 16 listopad 2015 - 18:52

Przeciez latwiej jest okreslic prawidlowy rozmar przelotki mierzac zewnetrzna srednice ringu. Wynik bedzie bardziej zblizony do wielkosci podanej przez producenta

I tak powinno się mierzyć :)

• Tomas81 i trout master lubią to

#933 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 17 listopad 2015 - 20:24

Może to pomoże.   ;)

http://www.guidesnbl.../fuji_ring_size

#934 OFFLINE   Seba00

Seba00

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaSE
  • Imię:Sebastian

Napisano 17 listopad 2015 - 20:58

Witam , żeby nie zakładać nowego tematu i nie zaśmiecać forum podepnę się tutaj . Potrzebuje pomocy w doborze przelotek fuji torzite KR  do blanku MHX S 842-2 , będzie to mój pierwszy patyk jaki mam zamiar sobie zrobić, mam nadzieje ze nie ostatni. Kreciol jakiego mam zamiar użyć to biomaster 2500 fb, prawie wszystkie potrzebne rzeczy do budowy już mam tylko przelotek mim brakuje, czy taki set będzie odpowiedni 16H, 8H, 5.5M, 4KB, 4x4KT, 4LG? Za wszelka pomoc dziękuje. 

#935 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 17 listopad 2015 - 21:19

jest odpowiedni

tutaj możesz korzystać z innych http://issuu.com/vla...odcomponent2015

#936 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 18 listopad 2015 - 13:43

Taa, skoro już wszystko wiadomo co do pomiarów spieków, oraz wyższości mierzenia od zewnątrz nad mierzeniem od wewnątrz i na odwrót, może ktoś pomógłby mi dopasować do mojego niekompletnego- jak się okazuje- seciku jakąś przelotkę, która sprawiłaby że stałby się przydatny.
Czy Y10 załatwiłaby sprawę? Jeśli tak jaka byłaby podobna do tych na zdjęciu? A może plącze się komuś coś z demobilu?.

Użytkownik dario69 edytował ten post 18 listopad 2015 - 13:48

#937 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 18 listopad 2015 - 14:02

Napisz teraz co konkretnie posiadasz po prawidłowym pomiarze tak będzie łatwiej.

#938 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 18 listopad 2015 - 14:59

Taa, skoro już wszystko wiadomo co do pomiarów spieków, oraz wyższości mierzenia od zewnątrz nad mierzeniem od wewnątrz i na odwrót, może ktoś pomógłby mi dopasować do mojego niekompletnego- jak się okazuje- seciku jakąś przelotkę, która sprawiłaby że stałby się przydatny.
Czy Y10 załatwiłaby sprawę? Jeśli tak jaka byłaby podobna do tych na zdjęciu? A może plącze się komuś coś z demobilu?.

Więc masz takie przelotki (po żmudnej dyskusji) 25Y,16Y,8V,6L ,mom zdaniem zamieniasz 16Y na 12Y i masz coś takiego 25Y-12Y-8V-6L dalej np: 5L +5 top lub lżej 5L-4,5L +top 4,5.Ale jedno ale...taki set to nie do okonówki,chyba że łowisz same klocki 40cm z dużym plusem :ph34r: .Napisz lepiej o jaki blank bierzesz pod uwagę i jakiego kalibru kołowrotek będziesz używał.

Użytkownik Paavo edytował ten post 18 listopad 2015 - 15:01

#939 OFFLINE   Seba00

Seba00

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaSE
  • Imię:Sebastian

Napisano 18 listopad 2015 - 17:40

jest odpowiedni

tutaj możesz korzystać z innych http://issuu.com/vla...odcomponent2015

Dzięki za pomoc, znalazłem po dwa sety z krótkim i dłuższym stożkiem do pletki ( tak mi się wydaje japońskiego nie znam ), teraz nie mogę się zdecydować który będzie najlepszy do tego blanku. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże mi to ogarnąć 

KL16H, KL8H, KL5.5M, KB3.5, 5xKT3.5, KG3.5

KL16H, KL8H, KL5.5M, KB4, 5xKT4, LG4

KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG3.5

KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT4, LG4

#940 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 18 listopad 2015 - 20:56

No nie, z ubieraniem okoniówki w ten set dam sobie spokój, ale pewnie przyda się do uzbrojenia jakiegoś cięższego blanku z odzysku. Mam taki sandaczowy blank oskrobany z lakieru i świeżo pomalowany akrylem. Myślę, że jeśli uda mi się dopasować jakąś 12Y - wg sugestii Paavo , to może być z niego jakiś pożytek.

Noo..., chyba żeby odrzucić tą 25tkę i zacząć od 16stki... Tylko co potem?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

1 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

FilipD