Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#941 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 18 listopad 2015 - 21:09

Od 16 to już za skromnie

Jak dla mnie 20Y to minimum

#942 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 18 listopad 2015 - 21:21

No dobra, w takim razie ogłaszam że szukam 12Y, która nie odróżniałaby się znacząco od tych na zdjęciu. Jeśli ktoś będzie miał coś na oku lub w szufladzie, chętnie odkupię ;)

#943 OFFLINE   Seba00

Seba00

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów
  • LokalizacjaSE
  • Imię:Sebastian

Napisano 19 listopad 2015 - 16:54

Dzięki za pomoc, znalazłem po dwa sety z krótkim i dłuższym stożkiem do pletki ( tak mi się wydaje japońskiego nie znam ), teraz nie mogę się zdecydować który będzie najlepszy do tego blanku. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże mi to ogarnąć 

KL16H, KL8H, KL5.5M, KB3.5, 5xKT3.5, KG3.5

KL16H, KL8H, KL5.5M, KB4, 5xKT4, LG4

KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG3.5

KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT4, LG4

Pogrzebałem w necie i wybrałem ten set KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG4. Teraz pozostało czekać na przesyłkę, mam nadzieje ze set będzie ok. 

#944 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 listopad 2015 - 14:39

Udało mi się uzupełnić set i teraz wygląda tak- 25Y, 16Y, 12Y, 8LV, 6L x4 + szczyt.

#945 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 01 grudzień 2015 - 00:36

Pozwolę sobie pociągnąć nieco inny temat pod tym wątkiem.
Do wspomnianej wcześniej okoniówki (Batson REVS68UL) posiadam następujący secik z przelotek S6 zirconium : 20Y, 10Y, 8LV, 6L, 5L, 4,5L x3 +szczyt. Nie mogę znaleźć spacingu do tego blanku, a moje doświadczenie, a właściwie jego całkowity brak sprawia, że zaczynam się powoli zniechęcać przesuwając te przelotki po blanku w te i z powrotem, próbując uzyskać efekt tarczy z pierwszych trzech przelotek. Jeśli takowy (efekt) osiągam, odległości mniędzy przelotkami jakieś dziwne wychodzą.
Podajcie mi dobrzy ludzie jakiś orientacyjne rozmieszczenie, odległości między przelotkami stożka, coś czego mógłbym się uczepić. Może ktoś posiada wędkę podobnej długości (2,02) i ubraną w podobny secik. Jeśli to w czymś pomoże, to stopka kołowrotka przypada 27 cm od końcówki rękojeści
Czy uzyskanie efektu idealnej tarczy z przelotek tłumiących stożek to absolutna konieczność? Jeśli pytam o jakieś oczywiste oczywistości, to proszę o odesłanie do wątków lub materiałów, które nieco zniwelują moją niewiedzę.
.

#946 OFFLINE   Adrian K

Adrian K

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Kasprowy

Napisano 01 grudzień 2015 - 10:08

Poszukaj moze juz jest 

http://batsonenterpr...s/guidespacing/

#947 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 01 grudzień 2015 - 10:52

Sorry, wkradła się pomyłka - zamiast 10Y jest 12Y

#948 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 01 grudzień 2015 - 21:59

Kupiłeś nowy set przelotek?Męczysz się bo z takiego setu nie da się zrobić stożka do krótkiego kija.Krótkie kije ''lubią'' krótkie stożki np: taki jak przedstawiłem Ci stronę wcześniej. Przykładowy i poprawny set do tego kijka 20Y-10Y-6LV-5L-4x4L+szczytowa .

#949 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 grudzień 2015 - 00:01

Tak, kupiłem. Nie no Paweł nie załamuj mnie, na prawdę myślisz, że nie da się tego poukładać? Przyznaję, że kupując ten secik uległem sugestii (bezpośredniej) sprzedającego, z którego doświadczeniem nawet nie próbowałem polemizować.
Jutro spróbuję jeszcze coś ułożyć i ew. podam odległości najbardziej sensownego moim zdaniem rozwiązania.

#950 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 02 grudzień 2015 - 04:51

To nie tak,że chcę Cię załamać,ale set który masz jest "klasyczny" i "układanie" nic nie da.Po drugie nie ma czegoś takiego jak stały układ przelotek.Układ przelotek dobierasz do akcji blanku najprościej rzecz biorąc,a "stożek" wychodzi sam.

#951 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 grudzień 2015 - 17:59

No dobra, poeksperymentuję jeszcze. Taki secik mam i taki pewnikiem zainstaluję. Myślę, że moje problemy wynikają raczej z z niewiedzy, tym bardziej że- jak pisze Paweł- set "klasyczny".
Tak czy siak przydałby się jakiś artykuł z kompendium wiedzy na ten temat. Znalazłem tylko dot. spacingu w wędzisku castingowym, ale to inna bajka.

#952 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 02 grudzień 2015 - 19:54

takie kompendium...to by było "never ending story"..ilu budowniczych, tyle pomysłów...ja osobiście zaczynałem od czytania, czytania, pytania, oglądania i jeszcze raz czytania, na Jerku, na stronach zagranicznych, osobiście bardzo lubie

http://anglersresource.net/

http://rodbuilding.org/list.php?2

http://rodbuilding.org/list.php?2

na początek warto skorzystać z gotowych wzorców, setów, spacingów i kombinować, budować, zmieniać.

• MarcinZ lubi to

#953 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 grudzień 2015 - 20:08

Dzięki Hubertus! Przestudiuję na pewno.

#954 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 03 grudzień 2015 - 09:01

W większości poradników zalecają budowę stożka w ten sposób aby linka przebiegała po dolnej krawędzi przelotek.Osobiście ustawiam stożek tak żeby linka trafiała w środek ringu ( mniejsze opory ).

#955 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 03 grudzień 2015 - 13:44

Oczywiście prowadząc linkę od środka szpuli...?

#956 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 04 grudzień 2015 - 13:04

Tak

#957 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 08 grudzień 2015 - 21:49

Co by nie zakładac nowych wątków, odgrzeję pierwszego starego kotleta którego znalazłem w temacie.

Sprawa tyczy się Spacingu i sposobu jego doboru do wędziska, a tak naprawdę budowy stożka i chciał bym zaprosić kolegów wędkodłubaczy do dyskusji na ten temat i podzielenia sie swoimi spostrzeżeniami.

Staram sie dużo czytać i szukać non stop nowych pomysłów, rozwiązań i koncepcji, zwiazanych ze zbrojeniem naszych ukochanych zabawek.

Jak ustalają koledzy pozycje tzw. chokera,  osobiście najlepiej sprawdza mi sie metoda 27X, teoretycznie wszystko ok, ale przy klasycznym stożku, a co jesli skracamy i przyspieszamy stożek?

Czy koledzy robili kiedyś przymiarki na podstawie programów GPS z

http://anglersresour...ntSoftware.aspx

lub nowego KR GPS 

http://anglersresource.net/KRGPS.aspx

Jakie maja koledzy podejście do ustalania rozmiaru i  pozycji przelotki wejściowej, Strippera, co determinuje jej pozycje i rozmiar.

Pominę dobór przelotek w tunelu, tutaj dla mnie najistotniejsze jest takie rozłozenie przelotek, aby uniknąć przesztywnień i wykorzystać maksimmum blanku.

Wczoraj wieczorem siedziałem nad kolejnym projektem i zacząłem eksperymentować, konkretnie chodzi o lekki blank 6lb, długości 8'0", przelotki Fuji Kr, standardowy stożek 16-8-5 dalej KB4 i do końca 4Kt, niby nic szczególnego, kijek przede wszystkim pod jiga.

I tak mnie podkusiło co by zerknąć, na te wszystkie tabelki, standardowy Guide Spacing Fuji, KR Concept Guide Spacing z Merricktackle, i KR GPS z Anglersresource. 

I wyszło mi cos takiego

Dla Fuji standard   70cm od stopki, choker 133cm od stopki, stożek 63cm, 

Dla Merricktackle   77cm od stopki, choker 134cm od stopki, stożek 57cm, 

Dwa powyższe rozwiązania jak dla mnie padły w przedbiegach, z racji na charakterystykę blanku i głębiej pracujący dolnik, postawienei strippera tak daleko jest dla mnie w takim przypadku niedopuszczalne, ale nie ma sensu skreslać tych tabel, są one dobrym materiałem wyjściowym do dalszych eksperymentów.

no i KR GPS          50cm od stopki, choker 118cm od stopki

Wynik GPS mocno mnie zdziwił, co skłoniło mnie do studiowania artykułów na ten temat do późna w nocy i doszedłem do wniosków iż GPS ma za zadanie zmaksymalizować właściwości rzutowe, budowanej wędki.  Doświadczenia rzutowe kolegów zza oceanu wskazują iż stawianie strippera w odległości między 19-21 cali jest najbardziej efektywne.  Co ciekawe to odległości w stożku proponowanym przez GPS wyglądaja tak 26cm-19cm-23cm, czyli 68 cm, najbardziej ciekawi ta ostatnia wartość, według kolegów z US pozwala to efektywniej wyprowadzić linke z redukcji w tunel, spróbowałem...i optycznie boli, ale w niczym nie przeszkadza. 

Osobiście zastosowałem ustawienie chokera metodą 27x czyli wyszło jakies 121cm, Stripper czyli 16H wyszedł jakieś 61 cm od stopki,  metoda "po kancie stołu", takie ustawienie przelotek  dobrze sie prezentuje...ale gdzie tutaj ten szybki stożek, skoro został ustalony według metody pod NGC, osobiście skracam stożek o jakieś 10% i przesuwam KB bliżej kołowrotka, i ponownie ustawiam przelotki aby tworzyły harmonijną całość. U mnie wyszło tak 24cm-16cm-14cm, czyli 54cm.

Porównując

choker praktycznie w tym samym miejscu 119cm do 121cm (po korekcie 115cm)

Stripper 50cm do 61cm

Długość stożka 68cm do 54cm, ale moim zdaniem właściwa redukcja zachodzi na pierwszych 3 przelotkach i tutaj mamy odpowiednio 45cm do 40cm

Powyżej to tylko przykład i eksperyment, ale pokazuje jeden system i cztery różne podejścia, osobiście najbardzie odpowiada mi zestaw autorski, i taki zastosuje do tej wędki.

Pomysł na spacing od kolegów zza oceanu mocno mnie zainteresował, i tak naprawde przy głębiej pracującym blanku stripper 50cm od stopki mocno do mnie przemawia, zwłaszcza jeśli chcemy wyciągnąć całą moc z dolnika, i dla wędek głęboko pracujących, gdzie chcemy wyciągnąć max odległości.

Z drugiej strony nie widzę zastosowania dla takiego podejścia w blankach o sztywnych i mocnych dolnikach i dłuższych konstrukcjach, gdzie tak blisko postawiony stripper nie będzie spełniał swojej podstawowej roli, nie będzie podpierał linki, co jest dla mnie osobiście bardzo ważne, zdarzało mnie się przerabiać konstrukcje z blisko postawionym lub za dużym stripperem, który w żaden sposób i bez wzgledu na ugięcie nie dotykał linki. 

Co do samego systemu KR Concept, to dla mnie jest on idealny do wędki budowanej pod jiga, bardziej lotne przynęty i plecionkę. Mimo wszystko dla mnie żyłka (ze względu na pamięc kształtu) i nieloty to Y-L, a w szczególnych przypadkach LV.  

Tutaj choker według metody 27X najlepiej mi się sprawdza, stripper w zależności od dolnika, ale z reguły wychodzi między 55-75 cm

Liczę że koledzy podzielą się swoimi spostrzeżeniami, wszelkie uwagi są mile widziane.

• I W lubi to

#958 OFFLINE   Rebus

Rebus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • LokalizacjaWLKP
  • Imię:Waldek

Napisano 18 grudzień 2015 - 14:35

Witam, podepnę się pod temat. Potrzebuję porady w doborze rozmieszczenia przelotek. 

Kijek Diaflex Perch 2.25 - 2-12 - kij, oskrobany, wklejona nowa szczytówka ciut dłuższa i dopasowana do średnicy blanku tak jak być powinna.

Wklejka kończy się na 43cm - wiec na tym łączeniu powinna być czwarta przelotka. 

Reszta wymiarów jak na rys niżej. 

A=228cm

B=117,5cm

C= 43cm

D=34cm

Do kija będzie podpięty Rarenium 3000fb.

Przelotki zostają te co były czyli Fuji Alconity tj 25Y, 16Y, 10Y, 8Y, 6L, 5L, 5L, 5L + szczyt.

W temacie rodbuildingu jestem swieżakem, zacząłem od naprawy tego kija - zobaczymy co będzie dalej. 

Liczę na pomoc doświadczonych kolegów :)

Aa i pytanie dość trywialne - przelotki montujemy po stronie wklęsłej czy wypukłej od znalezionego kręgosłupa ? 

Załączone pliki

Użytkownik Rebus edytował ten post 18 grudzień 2015 - 14:40

#959 OFFLINE   Lester

Lester

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 19 grudzień 2015 - 11:42

Podepnę się pod ten temat i zapytam fachowców.Czy przelotki Aluminium Oxyde i plecionka to dobra para?

#960 OFFLINE   Rebus

Rebus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • LokalizacjaWLKP
  • Imię:Waldek

Napisano 19 grudzień 2015 - 17:35

Nikt nic nie podpowie w moim temacie ?  :(

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

1 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych

FilipD