Od 16 to już za skromnie
Jak dla mnie 20Y to minimum
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 18 listopad 2015 - 21:09
Od 16 to już za skromnie
Jak dla mnie 20Y to minimum
Napisano 18 listopad 2015 - 21:21
No dobra, w takim razie ogłaszam że szukam 12Y, która nie odróżniałaby się znacząco od tych na zdjęciu. Jeśli ktoś będzie miał coś na oku lub w szufladzie, chętnie odkupię
Napisano 19 listopad 2015 - 16:54
Dzięki za pomoc, znalazłem po dwa sety z krótkim i dłuższym stożkiem do pletki ( tak mi się wydaje japońskiego nie znam ), teraz nie mogę się zdecydować który będzie najlepszy do tego blanku. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże mi to ogarnąć
KL16H, KL8H, KL5.5M, KB3.5, 5xKT3.5, KG3.5
KL16H, KL8H, KL5.5M, KB4, 5xKT4, LG4
KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG3.5
KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT4, LG4
Pogrzebałem w necie i wybrałem ten set KL16H, KL8H, KL6M, KL5.5L, 5xKT3.5, KG4. Teraz pozostało czekać na przesyłkę, mam nadzieje ze set będzie ok.
Napisano 20 listopad 2015 - 14:39
Napisano 01 grudzień 2015 - 00:36
Napisano 01 grudzień 2015 - 10:52
Napisano 01 grudzień 2015 - 21:59
Kupiłeś nowy set przelotek?Męczysz się bo z takiego setu nie da się zrobić stożka do krótkiego kija.Krótkie kije ''lubią'' krótkie stożki np: taki jak przedstawiłem Ci stronę wcześniej. Przykładowy i poprawny set do tego kijka 20Y-10Y-6LV-5L-4x4L+szczytowa .
Napisano 02 grudzień 2015 - 00:01
Napisano 02 grudzień 2015 - 04:51
Napisano 02 grudzień 2015 - 17:59
Napisano 02 grudzień 2015 - 19:54
takie kompendium...to by było "never ending story"..ilu budowniczych, tyle pomysłów...ja osobiście zaczynałem od czytania, czytania, pytania, oglądania i jeszcze raz czytania, na Jerku, na stronach zagranicznych, osobiście bardzo lubie
http://rodbuilding.org/list.php?2
http://rodbuilding.org/list.php?2
na początek warto skorzystać z gotowych wzorców, setów, spacingów i kombinować, budować, zmieniać.
Napisano 02 grudzień 2015 - 20:08
Napisano 03 grudzień 2015 - 09:01
W większości poradników zalecają budowę stożka w ten sposób aby linka przebiegała po dolnej krawędzi przelotek.Osobiście ustawiam stożek tak żeby linka trafiała w środek ringu ( mniejsze opory ).
Napisano 03 grudzień 2015 - 13:44
Napisano 04 grudzień 2015 - 13:04
Napisano 08 grudzień 2015 - 21:49
Co by nie zakładac nowych wątków, odgrzeję pierwszego starego kotleta którego znalazłem w temacie.
Sprawa tyczy się Spacingu i sposobu jego doboru do wędziska, a tak naprawdę budowy stożka i chciał bym zaprosić kolegów wędkodłubaczy do dyskusji na ten temat i podzielenia sie swoimi spostrzeżeniami.
Staram sie dużo czytać i szukać non stop nowych pomysłów, rozwiązań i koncepcji, zwiazanych ze zbrojeniem naszych ukochanych zabawek.
Jak ustalają koledzy pozycje tzw. chokera, osobiście najlepiej sprawdza mi sie metoda 27X, teoretycznie wszystko ok, ale przy klasycznym stożku, a co jesli skracamy i przyspieszamy stożek?
Czy koledzy robili kiedyś przymiarki na podstawie programów GPS z
http://anglersresour...ntSoftware.aspx
lub nowego KR GPS
http://anglersresource.net/KRGPS.aspx
Jakie maja koledzy podejście do ustalania rozmiaru i pozycji przelotki wejściowej, Strippera, co determinuje jej pozycje i rozmiar.
Pominę dobór przelotek w tunelu, tutaj dla mnie najistotniejsze jest takie rozłozenie przelotek, aby uniknąć przesztywnień i wykorzystać maksimmum blanku.
Wczoraj wieczorem siedziałem nad kolejnym projektem i zacząłem eksperymentować, konkretnie chodzi o lekki blank 6lb, długości 8'0", przelotki Fuji Kr, standardowy stożek 16-8-5 dalej KB4 i do końca 4Kt, niby nic szczególnego, kijek przede wszystkim pod jiga.
I tak mnie podkusiło co by zerknąć, na te wszystkie tabelki, standardowy Guide Spacing Fuji, KR Concept Guide Spacing z Merricktackle, i KR GPS z Anglersresource.
I wyszło mi cos takiego
Dla Fuji standard 70cm od stopki, choker 133cm od stopki, stożek 63cm,
Dla Merricktackle 77cm od stopki, choker 134cm od stopki, stożek 57cm,
Dwa powyższe rozwiązania jak dla mnie padły w przedbiegach, z racji na charakterystykę blanku i głębiej pracujący dolnik, postawienei strippera tak daleko jest dla mnie w takim przypadku niedopuszczalne, ale nie ma sensu skreslać tych tabel, są one dobrym materiałem wyjściowym do dalszych eksperymentów.
no i KR GPS 50cm od stopki, choker 118cm od stopki
Wynik GPS mocno mnie zdziwił, co skłoniło mnie do studiowania artykułów na ten temat do późna w nocy i doszedłem do wniosków iż GPS ma za zadanie zmaksymalizować właściwości rzutowe, budowanej wędki. Doświadczenia rzutowe kolegów zza oceanu wskazują iż stawianie strippera w odległości między 19-21 cali jest najbardziej efektywne. Co ciekawe to odległości w stożku proponowanym przez GPS wyglądaja tak 26cm-19cm-23cm, czyli 68 cm, najbardziej ciekawi ta ostatnia wartość, według kolegów z US pozwala to efektywniej wyprowadzić linke z redukcji w tunel, spróbowałem...i optycznie boli, ale w niczym nie przeszkadza.
Osobiście zastosowałem ustawienie chokera metodą 27x czyli wyszło jakies 121cm, Stripper czyli 16H wyszedł jakieś 61 cm od stopki, metoda "po kancie stołu", takie ustawienie przelotek dobrze sie prezentuje...ale gdzie tutaj ten szybki stożek, skoro został ustalony według metody pod NGC, osobiście skracam stożek o jakieś 10% i przesuwam KB bliżej kołowrotka, i ponownie ustawiam przelotki aby tworzyły harmonijną całość. U mnie wyszło tak 24cm-16cm-14cm, czyli 54cm.
Porównując
choker praktycznie w tym samym miejscu 119cm do 121cm (po korekcie 115cm)
Stripper 50cm do 61cm
Długość stożka 68cm do 54cm, ale moim zdaniem właściwa redukcja zachodzi na pierwszych 3 przelotkach i tutaj mamy odpowiednio 45cm do 40cm
Powyżej to tylko przykład i eksperyment, ale pokazuje jeden system i cztery różne podejścia, osobiście najbardzie odpowiada mi zestaw autorski, i taki zastosuje do tej wędki.
Pomysł na spacing od kolegów zza oceanu mocno mnie zainteresował, i tak naprawde przy głębiej pracującym blanku stripper 50cm od stopki mocno do mnie przemawia, zwłaszcza jeśli chcemy wyciągnąć całą moc z dolnika, i dla wędek głęboko pracujących, gdzie chcemy wyciągnąć max odległości.
Z drugiej strony nie widzę zastosowania dla takiego podejścia w blankach o sztywnych i mocnych dolnikach i dłuższych konstrukcjach, gdzie tak blisko postawiony stripper nie będzie spełniał swojej podstawowej roli, nie będzie podpierał linki, co jest dla mnie osobiście bardzo ważne, zdarzało mnie się przerabiać konstrukcje z blisko postawionym lub za dużym stripperem, który w żaden sposób i bez wzgledu na ugięcie nie dotykał linki.
Co do samego systemu KR Concept, to dla mnie jest on idealny do wędki budowanej pod jiga, bardziej lotne przynęty i plecionkę. Mimo wszystko dla mnie żyłka (ze względu na pamięc kształtu) i nieloty to Y-L, a w szczególnych przypadkach LV.
Tutaj choker według metody 27X najlepiej mi się sprawdza, stripper w zależności od dolnika, ale z reguły wychodzi między 55-75 cm
Liczę że koledzy podzielą się swoimi spostrzeżeniami, wszelkie uwagi są mile widziane.
Napisano 18 grudzień 2015 - 14:35
Witam, podepnę się pod temat. Potrzebuję porady w doborze rozmieszczenia przelotek.
Kijek Diaflex Perch 2.25 - 2-12 - kij, oskrobany, wklejona nowa szczytówka ciut dłuższa i dopasowana do średnicy blanku tak jak być powinna.
Wklejka kończy się na 43cm - wiec na tym łączeniu powinna być czwarta przelotka.
Reszta wymiarów jak na rys niżej.
A=228cm
B=117,5cm
C= 43cm
D=34cm
Do kija będzie podpięty Rarenium 3000fb.
Przelotki zostają te co były czyli Fuji Alconity tj 25Y, 16Y, 10Y, 8Y, 6L, 5L, 5L, 5L + szczyt.
W temacie rodbuildingu jestem swieżakem, zacząłem od naprawy tego kija - zobaczymy co będzie dalej.
Liczę na pomoc doświadczonych kolegów
Aa i pytanie dość trywialne - przelotki montujemy po stronie wklęsłej czy wypukłej od znalezionego kręgosłupa ?
Użytkownik Rebus edytował ten post 18 grudzień 2015 - 14:40
Napisano 19 grudzień 2015 - 11:42
Podepnę się pod ten temat i zapytam fachowców.Czy przelotki Aluminium Oxyde i plecionka to dobra para?
Napisano 19 grudzień 2015 - 17:35
Nikt nic nie podpowie w moim temacie ?
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych