Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 27 grudzień 2007 - 22:56

Oszukali mnie!!! Zawierzyłem katalogowi a tu widzę że jest odwrotnie!!! :angry: Zwracam honor SiC'om.

Ale co do korka się nie zgodzę - oczywiście jak najlepszy, w rozsądnych granicach cenowych. Brudny korek klasy AAAA wygląda tak samo jak brudny korek klasy A. Moim zdaniem nie usprawiedliwia to ponad trzykrotnej różnicy w cenie. Oczywiście są osoby które są w stanie go kupić i szanuję je.

Pozdrawiam

Paweł

P.S

Dzięki za stronkę - fajna

#142 OFFLINE   mafer

mafer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 150 postów
  • LokalizacjaSzprotawa

Napisano 27 grudzień 2007 - 23:04

Dzięki panowie za wasze uwagi tym bardziej, że dotykają dokładnie tych zagadnień, które podczas rozmowy z panem Waldemarem Saksem pobudziły mnie do myślenia. Najbardziej zaprzątają moją głowę przelotki i te nieszczęsne ramki Y i L ponieważ gramatura przynęt które będę stosował będzie oscylowała bliżej dolnej granicy c.w. blanku. Obawiam się właśnie takiej sytuacji, że gęsto rozstawione na szczycie l-ki skutecznie mi uprzykrzą łowienie gdy blank będzie mokry.

Co prawda na pierwszym miejscu stawiam użyteczność kija ale przy wydanych kilkunastu stówkach jedna, dwie więcej chyba mnie nie zrujnują i warto zadbać też o estetykę dlatego DPSSD jak najbardziej rozważę. Jestem tylko ciekaw czy do jego powierzchni nie lgnie brud a sama soft surface jest trwała ?

#143 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 27 lipiec 2008 - 13:37

Witam!!!

Na stronie Batsona mozna było luknąć rozmieszczenie przelotek do ich blanków.
Teraz tego nie ma i mam problem z blankiem IP963F, czy ktoś może mi pomóc?

Pozdro Pietrus

#144 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów

Napisano 29 lipiec 2008 - 17:19

Nikt nie ma wyzej wymienionego kija zeby zmierzyc roztaw przelotek?

#145 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 29 lipiec 2008 - 20:46

Zaglądnij do skrzynki ..

#146 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 lipiec 2008 - 09:51

Jak widze temat powraca...w sumie nie dziwne bo jest to temat Morze.
A propos tych punkow odnosnie rezonansu, uchwytu a zwlaszzca korka (akapit o pobrudzeniu), naszla mnie taka refleksja...tym razem o dziwo zwiazana z samochodami :D .
Sa wersje samochodow terenowych przeznaczonych do roboty, tak skonstruowane, ze zeby je oczyscic wewnatrz, wystarczy chlustnac woda z wiadra. W bagazniku zamiast subwoofera 1000W maja dodatkowe zbiorniki z paliwem.
Sa rowniez wersje z tapicerka z jasnej skory, gdzie najbardziej pasujacym strojem podrozowania jest garnitur. Trudniej z niego wysiasc w terenie w lakierkach...

Ponownie wraca stary wniosek, ze wlasciwie wedki naprawde dopasowanej do wlasciciela nie dobierze mu nikt inny tylko on sam.
Bardzo rzadko uda sie, biorac pod uwage roznorodne komponenty i mozliwosci za 1szym razem trafic.(zachwyt trwa do momentu trafienia na inna opcje :D )
Zwlaszzca, ze nabywca nie ma zadnych pktow odniesienia, porownania..

Ja tylko zauwazylem, ze opcja - blank za 1000zl + przelotki gold cermet + rekojesc z drewna baobabu nie zawsze jest lepsza (jesli idzie o lowienie) niz blank z IM6 + hardloye + szczytowa SiC.

Ponizej fotki wedki pstragowej.

Calosc wrecz prostacka. :D A czy zamienilbym na baobab? Na pewno nie, gumowa galka nie stuka mi w dno lodki... B)

Gumo

Załączone pliki

#147 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 30 lipiec 2008 - 17:52

paweł to Ty pstragi łowisz z łodzi... kurde fajnie... też bym tak chciał

#148 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 30 lipiec 2008 - 23:04

paweł to Ty pstragi łowisz z łodzi... kurde fajnie... też bym tak chciał

Dokładnie o tym samym pomyślałem :lol: :lol: :lol:
Fotka wędki pstrągowej, a potem tekst, że gumowa gałka nie stuka o dno łodzi. ;)

#149 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 31 lipiec 2008 - 07:00

No przecież. Jest takie spec łowisko gdzie i z łódki..... :lol:

#150 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 31 lipiec 2008 - 07:49

pstrągowej - cudzysłów powinien był Wam dać do myślenia

#151 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów

Napisano 31 lipiec 2008 - 08:08

Oj chłopaki, jak Wy potraficie zejść z tematu.
Szkoda ze sie któryś nie zapytał jaki kolor ma łódka.

#152 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 31 lipiec 2008 - 08:10

Bo to akurat wszyscy wiedzą (jeżeli śledzą wątek - bodajże jaziowy) :mellow:

#153 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 lipiec 2008 - 09:18

Te Polaki to jednak pokretny ludek... :lol:

Na szczescie jestem kryty :D, jak zauwazyl krzysiek, udalo mi sie nie zapomniec o cudzyslowie...

Taka galka zas z baobabu moze chciec stukac nie tylko w lodke, moze tez sie slizgac w czasie jak nie powinna...

Gumo

#154 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 lipiec 2008 - 09:25

Panowie, a jak to się ma do spacingu - rozmieszczenia i doboru przelotek wszystko?

Starczy już tego dobrego :D Rękojeści to ciekawy temat, więc proponuję może utworzyć nowy wątek, a nie robić OFFTOPA

#155 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów

Napisano 12 listopad 2008 - 16:21

To moze jeszcze raz.
Jak wogóle zabrac sie do rozmieszczania przelotek?
Przelotki mam juz wybrane.Biore blank z wklejona przelotka szczytowa i zrobiona juz rękojeścią.Zakładam kołowrotek i ...?

#156 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2008 - 19:44

@Pietrus

troche było o tym na pierwszej stronie wątku: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1602& ;prevloaded=1&&start=0

Ale warto to rozwinąć.

Piszesz ze masz juz przelotki wybrane. Czesto, po jakims czasie, mozna rzeczywiscie w ciemno wytypowac zestaw przelotek do danego blanku ale co do zasady to jest jednak tak że nie zbroimy blanku w to co nam sie wydaje (to co sobie zalozylismy) tylko jednak odwrotnie - to proby z blankiem pozwalaja okreslic zestaw przelotek ktory trzeba kupic.

Tutaj łatwiej jest mieć różne typy i wielkosci przelotek pod ręką (taki stały zapas) z którego potem wybieramy po probach to co ostatecznie trzeba bedzie kupic.

Oczywiscie zaczynamy zawsze od jakiegos ukladu wyjsciowego - można tu skorzystać z własnych wcześniejszych doświadczeń, tabeli Fuji, rozstawów publikowanych na stronach producentów blanków (G_Loomis, Batson Enterprises publikują takie rozstawy do poszczególnych blanków). Jest też taka orientacyjna zasada o ilości przelotek do zbrojenia danego blanku - wynosi ona ilośc przelotek równą długości blanku wyrażonej w stopach +1 , czyli np. dla blanku 9 stopowego (275cm) zestaw wg tej reguły wyniesie 10 przelotek - ale to wszystko są takie pierwsze koty za płoty na zasadzie że od czegoś trzeba zacząć.

Potem pojawia się zasadnicza i najprzyjemniejsza część pracy nad spacingiem, czyli prowizoryczne zamontowanie przelotek za pomocą taśmy oraz (i) wyginanie blanku z linką przewleczoną pomiędzy przelotkami w celu obserwacji jak układa się linka w stosunku do blanku/kątów wyjścia linki z przelotek (ii) testy rzutowe na rozstawie.

I tutaj dokonuje się modyfikacji, jedne przelotki przesuwa blizej, inne dalej, zmienia się wielkości, typy, ilość przelotek - w zależności od tego co się chce uzyskać. Nie ma jedynego najlepszego uzbrojenia blanku.

Niestety w krótkich słowach trudno jest opisać te wszystkie niuanse i zasady związane ze spacingiem, mogą one zależeć od wielu zmiennych - rodzaju i wielkości kołowrotka, rodzaju i grubości linki, techniki rzucania/gramatury przynet w stosunku do c.w. kija, metody połowu itp itd

Jak zaczniesz robić próby ze spacingiem, porównasz sobie 2-3 rózne rozkłady na pewno sam zaczniesz już wyciągać pierwsze wnioski - to jest bardzo przyjemne i wciągające zajęcie :D

Pozdrawiam

#157 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 04 listopad 2009 - 16:03

Witam,

Pytanie do rodbuilderow i zorientowanych.
Istnieje jakas relacja, ktora pozwala wczesniej okreslic czy do danego blanku - mowimy o spiningu, zastosowana zostanie, jako pierwsza, 25 czy 30 przelotka.

Zalezy to od typu? dlugosci blanku ? czy raczej z wynikajacego z przeznaczenia zbrojonego blanku, typu kolowrotka uzytego do danej wedki ? czyli finalnie czy zalezy od szerokosci szpuli kolowrotka czy ta zaleznosc nie odgrywa roli ?

Dziekuje za podzielenie sie praktyczna wiedza.

Pozdrawiam

Guzu

#158 OFFLINE   janusz

janusz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 283 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 04 listopad 2009 - 18:06

Moim zdaniem średnica przelotki zależna jest od średnicy szpuli kołowrotka spinningowego. Zadaniem pierwszej przelotki jest zmniejszenie średnicy spirali żyłki , która spada ze szpuli kołowrotka poczas rzutu. Duże znaczenie ma również odległość oczka przelotki od blanku, czyli wysokość stopki przelotki.

#159 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 04 listopad 2009 - 18:08

Podstawowa teoria zakłada , że to dobór kołowrotka determinuje średnicę wlotu , i jest to mw połowa średnicy szpulki . Od kilkunastu lat to słyszę ..
Zbitka myślowa jest przekonująca ; gruba żyłka to duży kołowrotek i spora schodząca spirala , czyli średnica rośnie .
Jednak przy tej mnogości linek jaka jest obecnie używana , ich miękkości i pamięci kształtu , ten związek traci na znaczeniu . Do plecionki mozna zejść , przy lekkim kiju , znacznie niżej , dwudziestka przy zbrojeniu w NC może wystarczyć . Także do drift rods nie musi być dobierana wg tego założenia , ale to trochę inny rodzaj spinningu .

#160 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 04 listopad 2009 - 18:50

Witam.
Dolanczam sie do pytania autora postu.
Rowniez chce poznac opinie zacnych zbrojmistrzow, oraz nie tylko ich.
Chcem zlozyc sobie kolejny kij, i wszystko w zasadzie mam juz ulozone w glowie, oprocz wielkosci srednicy pierscienia i dlugosci stopki..
Kij bedzie mial 275cm i moc 6-12 lb z cw. do 21 g.
Wielkosc mlynka jaki uzywam do rozmiar 3000 daiwy.
Patrzac na moje kije z pracowni widze, ze pierwsza przelotka przewaznie nieznacznie zalamuje linke (nie jest to idealny stozek, o ktorym tak pisza..)
Podczas krecenia korba linka nie zatacza okregi wewnatrz pierscienia, a raczej elipsy.

Jesli chodzi o srednice to jestem w stanie przyjac te standardowy rozmiar standardowy 25.
Natomiast uwazam, ze stopka przelotki powinna byc odpowniednio wysoka, aby uniknac zduszenia zestawu podczas wyrzutu.

Nie wiem jak taka alternatywa przeklada sie na dlugosc rzutow, jednak jesli wplywa choc troszke, to moim zdaniem jest to warte zainteresowania.
Pozdrawiam.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych