Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 04 grudzień 2011 - 13:52

Bo tak w ogóle to prawda jest jak d.. - każdy ma swoją
Ja się tam spierał nie będę, mam swoją prawdę i się jej trzymam, bo mi się sprawdza, a sporo skrajnych opcji wypróbowałem odkąd złożyłem pierwszego kija.
Zresztą odnośnie czułości to nawet ostatnio kolega mi mówił, że pierwsze branie na złożonym przeze mnie kiju to poczuł tak, że aż się wystraszył ;)

#422 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 04 grudzień 2011 - 14:30

Bo tak w ogóle to prawda jest jak d.. - każdy ma swoją
Ja się tam spierał nie będę, mam swoją prawdę i się jej trzymam, bo mi się sprawdza, a sporo skrajnych opcji wypróbowałem odkąd złożyłem pierwszego kija.
Zresztą odnośnie czułości to nawet ostatnio kolega mi mówił, że pierwsze branie na złożonym przeze mnie kiju to poczuł tak, że aż się wystraszył ;)

Bo to była rękojeść mekamilowa a nie rezonansowa :lol: Ja też może zmienie kiedyś zdanie nt.rezonansu jak takowy kiedyś będe miał ale to chyba nie szybko z racji tego że sam będe robił sobie kijki a tego bym nie potrafił

#423 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 14:37

Kamil robisz wspaniałe wedki,jestem szczerze pod wielkim wrażeniem i zazdroszczę ci stylu, smaku i jakości wykonania :huh: Inie mogę uwierzyc ,że nie czujesz różnicy pod uchwytem między papierem do dupy a tuleją grafitową :lol:
Ja kończę ,pozostawiając sobie możliwośc wysłuchania opinii innych poszukujących Dżina ukrytego w rękojeści :mellow:

Pozdro

#424 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 04 grudzień 2011 - 15:42

A jaka jest różnica w twardości między żywicą, a grafitem, kolego? :D

Arbor jest twardy papier i korek miękki i żywica nie przesączy ani korka ani papieru bo jest gęsta, i stosunkowo mala warstwa po to żeby skleić elementy a nie odlewać z niej pierścienie,dlatego kontakt uchwytu z blankiem jest dokładniejszy co czytelniej odbiera branie czy przeszkodę na dnie ,ale nie do wszystkich blanków jest sens montować arbory ,doza średnica blanku lepiej nawinąć dwa zwoje taśmy i wkleić uchwyt

#425 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 15:52

[quote]
[/quote]
Arbor jest twardy papier i korek miękki i żywica nie przesączy ani korka ani papieru bo jest gęsta, i stosunkowo mala warstwa po to żeby skleić elementy a nie odlewać z niej pierścienie,dlatego kontakt uchwytu z blankiem jest dokładniejszy co czytelniej odbiera branie czy przeszkodę na dnie ,ale nie do wszystkich blanków jest sens montować arbory ,doza średnica blanku lepiej nawinąć dwa zwoje taśmy i wkleić uchwyt
[/quote]

z tego co czytam to wynika że co że arbor zostanie przesączony żywicą wątpie:roll: A dlaczego nie do każdego blanku nadają się arbory?

#426 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 04 grudzień 2011 - 16:21

A moim skromnym zdaniem to z tymi rękojeściami rezonansowymi to może być coś jak efekt placebo.Kto ma i używa to mówi że to działa nawet jak nie ma różnicy no bo jak już się wydało 300zł za wykonanie to człowiek chce wierzyć że ta kasa nie poszła na darmo :unsure:

...to może być, czy jest. Widziałes, 3małeś, używasz/łeś czy wróżysz z fusów??

#427 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 04 grudzień 2011 - 16:25

[quote]
[/quote]
[/quote]

z tego co czytam to wynika że co że arbor zostanie przesączony żywicą wątpie:roll: A dlaczego nie do każdego blanku nadają się arbory?
[/quote]
Nie wynik jest taki ze mamy twarde arbory pod żywicą, żywica nie przesyci arborow ale w przypadku np korka mamy miedzy uchwytem a blankiem elastyczne połączenie które tłumi sygnał.
Dlaczego nie do każdego blanku arbory bo jeśli wejdą na blank dwa zwoje taśmy i na to uchwyt to arbor musiał by mieć minimetr albo i mniej i z doświadczenia wiem ze to a wykonalne poprostu sie rozpada jak również nie stosuje w wędkach sumowych arborow

#428 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 16:34

[quote]
A moim skromnym zdaniem to z tymi rękojeściami rezonansowymi to może być coś jak efekt placebo.Kto ma i używa to mówi że to działa nawet jak nie ma różnicy no bo jak już się wydało 300zł za wykonanie to człowiek chce wierzyć że ta kasa nie poszła na darmo :unsure:
[/quote]
...to może być, czy jest. Widziałes, 3małeś, używasz/łeś czy wróżysz z fusów??
[/quote]

Łowił ale w internecie :D

#429 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3084 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 04 grudzień 2011 - 16:52

[quote]
[/quote]
[/quote]
I widzisz, różnica w naszym podejściu do arborów polega na tym, że co innego chcemy uzyskać. I wątpię, aby któreś podejście do sprawy było nieprawidłowe. Można się najwyżej zastanawiać, które jest lepsze, a to tylko nad wodą moglibyśmy sprawdzić.

#430 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 17:01

bo ty mekamil to uzywaz jakies takiej twardej i dziwnej zywicy (o uszy mi sie w internecie obilo) ...
i do tego nie odmierzasz jej na minimietry :mellow:

#431 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 17:28

patu
nie miałem nie trzymałem nie używałem ale takie mam zdanie na ten temat puki co.Jeśli kiedyś będe okazje mieć to przekonam się na własnej skórze ale na chwile obecną tak uważam.Wydając na to ok.300zł to powinno się mieć pewność że to sprawdza się w 100% a nie domyślać się czy to żeczywiście działa czy tylko mi się zdaje.To chyba nie na tym powinno polegać albo działa albo nie puki co to dla mnie to czysty marketing

matusiak
ok teraz rozumiem dlaczego nie na wszystkie blanki nadaje się arbor

Bujo
tak łowie tylko w internecie

#432 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 04 grudzień 2011 - 17:53

patu
nie miałem nie trzymałem nie używałem ale takie mam zdanie na ten temat puki co.Jeśli kiedyś będe okazje mieć to przekonam się na własnej skórze ale na chwile obecną tak uważam.Wydając na to ok.300zł to powinno się mieć pewność że to sprawdza się w 100% a nie domyślać się czy to żeczywiście działa czy tylko mi się zdaje.To chyba nie na tym powinno polegać albo działa albo nie puki co to dla mnie to czysty marketing

Dlatego ważne sa opinie użytkowników, a nie zasłyszane gdybanie. Myślisz, że FC ryzykowałoby wprowadzenie na rynek niedziałającego produktu.
Nie łowiłem nigdy kijem z rezonansem, mam natomiast kilka extra czyłych badyli z najwyższych modułów. Zdecydowałem się na uzbrojenie kolejnego z rezonansem z czystej ciekawości. Jeżeli nie będzie banglał, zostanie mi fajny design, a o braku podbicia sygnału podzielę się info w rzeczowym wątku....

#433 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 18:01

patu

Bujo
tak łowie tylko w internecie

Czyli na rękojeści rezonansowe łowisz tylko w internecie, nie myliłem się, za to do powiedzenia masz dużo jak widać :unsure:

Zauważ, że z wydawaniem pieniędzy na rożne rzeczy jest podobnie. Zamawiamy wędki np. na Fuji Sic, zwykłe bądź na tytanach, płaci się za korek flor czy wymyślne rękojeści plus np. cala gama bajerów od Matagiego. Czy ma to jakiś znaczący wpływ na właściwości użytkowe wędki? Czasem tak, czasem nie :D To samo dotyczy kręciołków. jest na forum cala masa fanów Stellek czy Tournamentow, złowią więcej ryb dzięki takiemu kręciołkowi?

Czy różnica z działającym rezonansem jest duża: i tak i nie. Wez takie sandacze czy okonie. Jak gryza to nie potrzeba niczego wyszukanego. Masz pierdzielnięcie i ryba siedzi. Schody zaczynają się jak tylko podskubują czy delikatnie trącają. Wtedy pomaga. Różnica przy mojej długiej wędce ( 3.20) to brak konieczności obserwowania szczytówki gdy łowię chociażby na bużańskich burtach.Wszystko czuje w ręce. Nie pamiętam ile dodatkowo kosztował rezonans ale mniej niż drewniane wstawki z egzotycznego drewna jakie tez mam tam zamątowane.

Bujo

#434 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 18:28

Bujo nie mam tyle kasy żeby mieć to co bym chciał a chciałbym wiele dlatego nie mam kija na rezonansie.Moja wiedza na temat rodbuildingu napewno też nie jest wielka.Na koncie mam narazie jeden kijek ale na nim się nie skończy :mellow: Chłone jednak tą wiedze dzięki temu zacnemu forum.Człowiek nie rodzi się i odrazu umie chodzić.Ale takie mam zdanie na temat RR i zmienie je dopiero wtedy jak sprawdze to na własnej skórze.Mam do tego pełne prawo bo po to jest to forum.Jeśli ktoś ma inne zdanie to też to szanuje

#435 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3563 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 04 grudzień 2011 - 19:17

Tu pan reklamuje coś ala rezonans ,który to wymyślili inżynierowie Mikado w 1999roki :mellow:
22 minuta filmu

Mikado pionierem? :mellow:
el_video_title

moim zdanie w kijach o niskim module czy szklanych rezonans daje kopa.a w Hi modułowych dobrze zrobiona klasyczna rękojeść daje dobre czucie przynęty.

#436 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 19:55

hehe fajnie się ogląda takie filmiki po latach najlepsze były reklamy i pan cowboys :lol: ciekawe dlaczego mikado nie produkuje już kijków z rezonansem pewnie czyta jerka :D

#437 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 20:52

Widać że się znasz jak cholera. Ile wędęk miałeś w ręku? Ile rozebrałeś? Ile przerobileś? Następny mistrz teorii się znalazł. Ja Kolego mam spore doświadczenie w tej dziedzinie i wiem co mówię. Dzwon przenosi drgania po uderzeniu i rezonuje dając dzwięk. Gdyby nie był zrobiony z odpowiednio przenoszącego drgań materiału byłby głuchy. Tak jest i z transmisją drgań w wędziskach.

#438 OFFLINE   Paweł84

Paweł84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 20:57

Brawo! Widzę że Kolega kumaty i dociekliwy :D I wie co z czym się je i jak sprawa wygląda od podszewki :D No ale kto nie docieka i nie kombinuje dalej siedzi w ciemnogrodzie :D

#439 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 04 grudzień 2011 - 21:05

Pamiętam jak wchodziły plecionki,na nasz rynek zaczęliśmy ich używać i odziwo brania sandaczowe były odczuwalne,ale wtedy wielu twierdziło ze to drogi badziew ze się plącze itp. bo w Polsce jest tak jak by kosztowało 3zl to by było zajebiste ,a jak wiadomo dzis większość łowi na plećki tak samo jeśli chodzi o rezonans nowe drogie to be ;a widziałeś nie słyszałem lub przeczytałem :huh: to co tutaj przeczytałem daje obraz jednemu cudze chwalcie swego nie znacie

#440 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 08:23

Widać że się znasz jak cholera. Ile wędęk miałeś w ręku? Ile rozebrałeś? Ile przerobileś? Następny mistrz teorii się znalazł. Ja Kolego mam spore doświadczenie w tej dziedzinie i wiem co mówię. Dzwon przenosi drgania po uderzeniu i rezonuje dając dzwięk. Gdyby nie był zrobiony z odpowiednio przenoszącego drgań materiału byłby głuchy. Tak jest i z transmisją drgań w wędziskach.

Kolego nie jestem żadnym mistrzem teorii powiedziałem tylko co myśle o RR.Nie tylko ja mam takie zdanie na ten temat oczywiście moge się mylić i pewnie tak jest ale po to jest forum żeby wysłuchać obu stron bo jeśli nie to po co ten wątek.Trzeba zrobić tak żeby wypowiadali się tylko ci którzy będą to chwalić bo prawda jest tylko jedna i jedyna.Wędek miałem sporo ale z pracowni tylko jedną nie zmienia to jednak faktu że rodbuilding mnie bardzo interesuje właśnie dzięki J.pl.Ale widze że człowiek tutaj musi pisać chyba tylko to co ludzie chcieli by usłyszeć.Wielu ludzi z małym doświadczeniem pewnie nie chce się odzywać na te tematy bo zaraz zostaje zmieszany z błotem.To forum jest dla wszystkich którzy kochają wędkarstwo i wszystko z nim związane nieważne czy profesjonalista czy amator każdy może sięwypowiedzieć.Takie jednak siadanie na kogoś tylko dlatego że ma inne zdanie niż inni nie jest w porządku.Nie znasz mnie kolego ale w trzech zdaniach zmieszałeś mnie z błotem bo zrobiłem tylko jeden kijek a nie 20 bo nie każdy ma taką możliwość.Następnym razem grubo zastanowie się nim coś napisze bo prawda jest tylko jedna i jedyna ale nie na tym to powinno polegać.

Pozdrawiam
fish28

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych