Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#161 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2007 - 18:23
Piszesz Sławku, że c.w. nie zgadza się z rzeczywistością. Widzisz to też jest jakieś tam niedopracowanie zbrojmistrza. Parametry przepisał ze starej tabeli, a nie zdjął ich w warunkach łowiska. To wymaga lekkiego wysiłku.... .
pozdrawiam
#162 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2007 - 18:31
Reasumując
Przy moich niewielkich umięjętnościach rzutowych i zastosowaniu scorpiona, rzuty 7gr były naturalne i przyjemne .
Pozdrawiam
PS Myślę, że w większym gronie castingowców ocenimy możliwości kijka dokładniej
#163 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2007 - 19:09
widzę Andrzeju że zacząłeś oceniać wędki wirtualnie, to już nie wymaga żadnego wysiłku
#164 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2007 - 20:20
No nie wiem. Ja pofatygowałem się do poznańskiej Brovarii gdzie publicznie czy wszystkich kolegach obejrzałem w/w kijki, i wyraziłem swoje subiektywne zdanie. Najbarziej podobał mi się kijek właśnie dla Sławka. Teraz czekałem na wrażenia użytkownika. I to tylko tyle.
Natomiast ciebie Pawle przy tych oględzinach w Brovarii ciebie nie widziałem, a się wypowiadasz. Staram się nigdy nie oceniać kiji z samego opisu. Zawsze lubię wziąść kijek do ręki i jak jest okazja to nim porzucać.
pozdrawiam
#165 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2007 - 20:24
Friko-przepraszam. Pomyliłem ciebie z drugim pawłem. Obydwóch przepraszam. To pośpiech i góra postów do odpowiedzi.
pozdrawiam
#166 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2007 - 22:03
Piszesz Sławku, że c.w. nie zgadza się z rzeczywistością. Widzisz to też jest jakieś tam niedopracowanie zbrojmistrza. Parametry przepisał ze starej tabeli, a nie zdjął ich w warunkach łowiska. To wymaga lekkiego wysiłku.... .
Andrzeju,
Po Twoim mailu zacząłem się zastanawiać czy aby nie odesłać do megabassa mojego kijka - napisane jak wół, pięknymi złotymi literami 1/4 oz. (7g) a ja na niego łowię wabikami i 5g. Jestem ciekawy czy Mr. ITO by uznał reklamację.
Pozdrawiam
Remek
#167 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2007 - 11:59
Na świetnym blanku Batson Enterprises powstała świetna wędka . Takie było założenie budowniczego , i taki efekt osiągnięto .
Ramy brzegowe ciężaru przynęt to jest optimum , nie ekstremum ..
A spin bass'y , ze względu na różnorodność przynętową tą elastyczność mają niejako genetyczną ..
Opis jest wskazówką dla statystycznego spinningisty.
#168 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2007 - 13:13
#169 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2007 - 16:09
Sławku, na przeciętnym blanku , powstała świetna wędka . I z tym zgodzic się mogę. A rekojeści rezonansowe - sztuka dla sztuki ! moda ? A może jestem z tyłu.. Nie zmienia to faktu,że trzeba przetestowac. Rękojeśc wygląda ok.
#170 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2007 - 17:52
Skoro test ma dotyczyć, przede wszystkim rękojeści rezonansowej, to czemu nie zbudowano tych uchwytów na znanych dla testerów kijach
Jeżeli testujący nie łowił wcześniej taką wędką, uzbrojoną w tradycyjną rękojeść, to jak opisze różnicę np: w wyczuwaniu brania
#171 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2007 - 19:26
#172 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 10:52
Właśnie o te obiektywne wrażenie mi chodzi
To, że kije będą zachwalane nie mam najmniejszych wątpliwości.
Dla mnie kropką nad i byłby test przy użyciu dwóch kijaszków zbudowanych na tych samych blankach.
Ale może to błędne założenie.
#173 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 11:11
#174 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 11:56
A test to test, ma czegoś dowieźć lub coś obalić.
Nie ważne, bo wyjdzie, że się czepiam i chcę komuś popsuć zabawę.
Z przyjemnością poczytam o wynikach testów.
#175 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 12:12
#176 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 13:36
Przecież nie o dogmaty tutaj chodzi , tylko zwykłe poszukiwanie rozwiązań nowych , niebanalnych , oraz w miarę zaawansowanych technicznie . To istota rodbuildingu . Jedna z jego twarzy..
Przecież nie o wyścig do mety idzie , ani miejsca na podium .
Ani udowadnianiu kto jest bezwzględnym zwycięzcą .
Test niekoniecznie znaczy ; ten czy to , lepsze i jedyne .
Raczej poszerzeniu horyzontów .
#177 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 15:28
Czy mogę wypowiedzieć się przez chwilę nie jako osoba testująca?Kakofonia pojęć i poglądów się zrobiła , jak widzę ..
Przecież nie o dogmaty tutaj chodzi , tylko zwykłe poszukiwanie rozwiązań nowych , niebanalnych , oraz w miarę zaawansowanych technicznie . To istota rodbuildingu . Jedna z jego twarzy..
Przecież nie o wyścig do mety idzie , ani miejsca na podium .
Ani udowadnianiu kto jest bezwzględnym zwycięzcą .
Test niekoniecznie znaczy ; ten czy to , lepsze i jedyne .
Raczej poszerzeniu horyzontów .
Łowienie ryb ma być dla na przyjemnością. Wszystko co jest z nimi związane i sprawia dla nas przyjemność spełnia nasze potrzeby. Dla jednych będzie to szczupak o długości 1 m (dla innych 1,30, dla innych 1,50 itd), inni będą czerpali przyjemność z zupełnie innych źródeł. Jedni będą starali się łowić na mikroskopijne przynęty. Drudzy na giganty. Jedni na szybkie kije, inni na witki. Czy można powiedzieć, że cokolwiek z tych technik, rozwiązań, podejść jest lepsze/skuteczniejsze/przyjemniejsze... (czy można zobiektywizować przyjemność?).
Wracam do tematu, już jako osoba testująca
Z punktu widzenia metodologii poznania rzetelnego (naukowego), należałoby zaprojektować eksperyment. Jedynym elementem zmiennym powinny być rękojeści rezonansowe. Pozostałe powinny być niezmienne. Wtedy jesteśmy w stanie stwierdzić, czy dana zmienna ma wpływ na wyniki eksperymentu, czy nie.
Tyle teoria (nawet ,czasami jej uczę ). Jak to odnieść do naszego przypadku?
Dostajemy do testowania wędziska. Każdy z nas jest przekonany o istnieniu rezonansu w rękojeści. Staramy się doszukać dowolnych dowodów na jej wpływ na nasze odczucia. W związku z tym zaczynamy czuć więcej, bo zwracamy uwagę na nasze odczucia. Wynik eksperymetu: rękojeści dają więcej możliwości odczucia pozytywnych wrażeń. Czy to jednak prawda? A może nie mamy nic w rękojeściach i jest to tylkoodpowiednik placebo?
Koniec rozprawki. Pora na racjonalny głoś w całej dyskusji, czy jak cytowany mój imiennik wspomniał - zgrane brzmienie w kakofonii. Dostałem do testowania wędzisko. Będzie mi ono odpowiadać albo nie. Będę czuł przy jego pomocy brania (albo nie). Będę w stanie odróżnić branie od zaczepu (albo nie)...
Sprzęt którym łowimy ryby jest jak sama nazwa wskazuje - zestawem. Albo ten zestaw jest dobrze zgrany, albo nie (użytkownicy castingu wiedzą o czym mówię). Wystarczy jeden element nie zgrany i... Jak pasuje, to go użytkujemy, albo szukamy lepszego - innego wyjścia nie widzę.
PS Artyści zawsze szukają czegoś nowego...
#178 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 15:29
Mam takie pytanie.
Skoro test ma dotyczyć, przede wszystkim rękojeści rezonansowej, to czemu nie zbudowano tych uchwytów na znanych dla testerów kijach
Jeżeli testujący nie łowił wcześniej taką wędką, uzbrojoną w tradycyjną rękojeść, to jak opisze różnicę np: w wyczuwaniu brania
Poniekąd się z Tobą zgodze ale bardziej przyczepiłbym się do faktu iż wszystkie wędki zostały zbudowane(jeśli się nie myle)na blankach Batsona i czy nie lepiej byłoby dla porównania uzbroić w resonance grip blanki o podobnym charakterze różnych firm ?.Może po prostu zaistnieć taka sytuacja,że rękojeść rezonansowa lepiej współpracuje z blankiem firmy X,niż firmy Y .Zdaje sobie sprawe,że to troczę z mojej strony czepialstwo ale skoro wątek zmierzył w tę strone to i ja wrzuciłem swoje trzy grosze .
Ps.dodam tylko,że sam oczekuje na kijek uzbrojony w takową rękojeść(ryzyk,fizyk )i napewno obiektywnie podziele się
swoimi odczuciami.
Pozdr.Seba
#179 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 17:52
No tak, wątek dotyczy rękojeści rezonansowych.
#180 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 17:59
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych