Reklamacje w pracowniach rodbuildingowych
#141 OFFLINE
Napisano 11 październik 2012 - 13:10
#142 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2012 - 17:04
Kupiłem blank u pana Irka Matuszewskiego ale zbroił go kolega dla mnie. Czy i jak mogę zareklamować ten blank? Może mieliście podobne sytuacje.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Przemek
EDIT: Dodam że blank jest zarejestrowany na stronie MHX. No i wcześniej pisałem ze smartfona/smartfonu (nie wiem jak piszę się to poprawnie) lecz nie cała wiadomość została wklejona. Jednak mobilne forum płata czasem figle, albo moja padaczka;)
Użytkownik puszek7 edytował ten post 04 listopad 2012 - 21:14
#143 ONLINE
Napisano 04 listopad 2012 - 18:09
2. Zarejestrować blank na stronie MHX-a (musisz mieć numer seryjny) i zgłosić bezpośrednio.
#144 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2012 - 10:31
Pewnie S-6 alpsa....
#145 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2012 - 13:48
A może ktoś uczony w nowej teorii by wyjaśnił czym różni się oddziaływanie przelotek Fuji SIC na blanki Rastafajna od innych,- tych zalecanych?
#146 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2012 - 14:14
.Chyba coraz głupszy jestem - jeśli to prawda, albo coraz większe głupoty się wygaduje żeby coś przykryć,- choć nie przyjemy zapach się już uwalnia...
A może ktoś uczony w nowej teorii by wyjaśnił czym różni się oddziaływanie przelotek Fuji SIC na blanki Rastafajna od innych,- tych zalecanych?
Mam na restaffinach jedne i drugie przelotki i różnicy w nich bardzo nie widzę kije też nic na ten temat nie mówią .
#147 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2012 - 14:37
#148 ONLINE
Napisano 06 listopad 2012 - 15:02
#149 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2012 - 16:46
Chyba coraz głupszy jestem - jeśli to prawda, albo coraz większe głupoty się wygaduje żeby coś przykryć,- choć nie przyjemy zapach się już uwalnia...
Nie wiem ,ale może np. tym że jak się jest dystrybutorem danej marki na danym terenie to mając na nich odrobinkę wyższą marżę niż na tych mniej właściwych które mają innego dystrybutora, można uznać że są właściwsze dla rzeczonego blanku...
a może sprężystość stopu w S-6 jest specjalnie konsultowana z inżynierami z Rastaffine
#150 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2012 - 16:50
No widzisz Józek,- to może to nasza starość już nam takie figle płata, że nie słyszymy co szepczą blanki, chyba trzeba by jakiś rezonans zamontować i wzmacniacz z głośnikami
#151 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2012 - 15:36
#152 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2012 - 09:54
Zostało tylko życzyć przysłowiowego połamania kija....
Pozdro.Wobi
#153 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2012 - 10:24
Załatwienie sprawy faktycznie na +5. Kapelusz z głowy
#154 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 12:17
Kolega złamał wędkę Lamiglas XSH1202MH zrobioną przez Daniela i teraz jest pytanie gdzie może szukać pomocy skoro pracownia nie istnieje.
Rozumiem że gwarancja rodbuildera nie obowiązuje , ale czy jest szansa jakoś u producenta to załatwiać ?
Pozdrawiam
Piotrek
#155 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 17:07
#156 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2012 - 20:57
Użytkownik milupa edytował ten post 14 listopad 2012 - 21:13
#157 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2012 - 21:17
Za to oferują pomoc w ściągnięciu szczytówki z Lamiglasa i jakąś ulgową opcję przełożenia przelotek
Po niedzieli wysyłamy kij do Poznania.
Użytkownik milupa edytował ten post 14 listopad 2012 - 21:18
#158 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2012 - 08:32
Muszę powiedzieć, że mnie pękanie kija w sąsiedztwie złącza typu put-over specjalnie nie dziwi i jest raczej zjawiskiem, które łatwo przewidzieć w szczególności w odniesieniu do konstrukcji cienkościennych.
Z inżynierskiego punktu widzenia, złącze (i jego bliskie sąsiedztwo, to miejsce, gdzie nakładają się dwa rodzaje naprężeń. Nawet w stanie spoczynkowym (nie poddanym zginaniu), gdy nałożymy część żenską (szczytówka) na męską (dolnik), to w dolniku wystąpi ściskanie a w szczytówce rozciąganie w kierunku obwodowym. Jest to oczywiste i chyba nikogo do tego nie trzeba przekonywać.
Następnie wędzisko poddajemy zginaniu, może być to obciążenie krótkotrwałe (wyrzut przynęty) lub długotrwałe (zaczep lub hol wielkiej ryby), w tym przypadku jak zawsze przy zginaniu w górnych włóknach nastąpi rozciąganie a w dolnych ściskanie. I co się wtedy dzieje w najbliższym sąsiedztwie złącza? Pamiętamy o tym, że już w stanie spoczynkowym włókna w najbliższym sąsiedztwie złącza zostały ściśnięte, a w czasie zginania kija zostały poddane dodatkowemu ściskaniu od zginania i te naprężenia się sumują. I co wtedy? Otóż wiemy z teorii pracy konstrukcji cienkościennych, że taka konstrukcja może ulec uszkodzeniu na skutek tzw. utraty stateczności miejscowej (od ściskania).
Jestem niemal w 100% pewien, że to zjawisko ma miejsce w tym przypadku. Jest to tym bardziej prawdopodobne gdy rośnie średnica blanku, a maleje grubość ścianki blanku.
A zatem po co ta omotka pod złączem - po to aby uchronić ścianki blanu przed utratą stateczności miejscowej.
Jeśli mamy do czynienia z konstrukcjami o dużej zbieżności powinniśmy o tym pamiętać, choć w przypadku takich blanków często się zdarza że pęka szczytówka tuż nad złączem, aby się przd tym uchronić, dobrze jest tam gdzie kończy się część męska dolnika na szczytówce wykonać omotkę dodatkową lub zamontować przelotkę.
Jak łatwo się domyśleć w konstrukcjach o mniejszej zbieżności relacja grubości ścianki blanku do jego średnicy rośnie i niebezpieczeństwo wyżej omówionego zjawiska nie występuje.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem dociekliwym Kolegom to zagadnienie.
Pozdrawiam
#159 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2012 - 09:54
#160 ONLINE
Napisano 15 listopad 2012 - 10:33
To argument z praktyki. A tzw. argument z dupy jest taki, że - jak widać po opiniach kolegów - R jest jednym z nielicznych producentów (a może jedynym), który zaleca takie zabezpieczenie męskiej końcówki złącza. To w końcu o co biega? Niedopatrzenie konstrukcyjne, gdzie trzeba zminimalizować ryzyko uszkodzenia i działanie na zasadzie ratujmy co się da, zabezpieczenie zakończenia dodatkowego oplotu blanku (zapobiegające rozwarstwieniu i wpływające na estetykę), czy genialna myśl techniczna typu: robimy blank 30% lżejszy od standardowego i jego główną słabość eliminujemy pewnym i trwałym rozwiązaniem w postaci kawałka nitki i żywicy epoksydowej?
Schodzenie w nieskończoność z masy i stosowanie specyficznych spacingów i zabezpieczeń jakoś mnie nie przekonuje (abstrahując od walorów użytkowych blanku, których negować nie zamierzam i nie mogę, bo nie miałem przyjemności…).
Użytkownik krzysiek edytował ten post 15 listopad 2012 - 20:25
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: gwarancja, reklamacja
Różności wędkarskie →
Cafe jerkbait.pl →
Hurtownia Abc Wędkarz.plNapisany przez pawlo29 , 07 wrz 2021 reklamacja |
|
|
||
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Reklamowanie w pracowni - jak to powinno normalnie wyglądać ??Napisany przez deichkind , 17 cze 2014 reklamacja, gwarancja |
|
|
||
Hand made →
Buduję wędkę sam, ale co z gwarancją na komponenty...Napisany przez Cpt. Lego , 10 sie 2011 gwarancja, reklamacja |
|
|
||
Hand made →
Reklamacje MHXNapisany przez puszek7 , 06 lis 2012 gwarancja, reklamacja, mhx |
|
|
||
Hand made →
Batson WarrantyNapisany przez yglo , 17 sty 2012 gwarancja, reklamacja, batson |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych