Dziękuję Krzysztof, na Twoją pomoc zawsze można liczyć.
Mam lakier FC HB, dzisiaj oskrobię kawałek jakiegoś połamańca i potestuję wcieranie
Pozdrawiam
Arek
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 11 kwiecień 2014 - 09:10
Dziękuję Krzysztof, na Twoją pomoc zawsze można liczyć.
Mam lakier FC HB, dzisiaj oskrobię kawałek jakiegoś połamańca i potestuję wcieranie
Pozdrawiam
Arek
Napisano 11 kwiecień 2014 - 09:16
Nie ma za co.
Pamiętaj o bardzo dokładnym odtłuszczeniu powierzchni. Nie nakładaj całego lakieru w jedno miejsce, bo Ci będzie ciężko rozprowadzić. Pacnij szmatką w kilka miejsc, potem rozcieraj. FC HB jest ok., wystrzegaj się żywic epoksydowych szybkowiążących. W razie niepowodzenia - zmyj acetonem technicznym.
Napisano 11 kwiecień 2014 - 11:03
Napisano 11 kwiecień 2014 - 11:40
Wcierać możesz praktycznie każdą dostępną żywicę. Osobiście wcieram lakier dwuskładnikowy, jaki akurat mam na stanie: FlexCoat, ProKote, ThreadMaster, etc. Biorę kawałek szmatki, maczam w lakierze i wcieram dokładnie tak, aby na blanku została jak najmniejsza ilość. Żeby to łatwo i dokładnie szło, lakier powinien być płynny. Możesz albo trzeć bardzo szybko (wtedy blank się rozgrzewa) albo podgrzewać suszarką do włosów.
Praca lekka, łatwa i przyjemna, efekt murowany, tylko uważaj, żeby wziąć szmatkę, która nie kłaczkuje, bo konsekwencje mogą być przykre. Wtarty lakier waży tyle, co nic, a efektem na ogół jest piękny, satynowy połysk blanku.
Stara maksymalnie sprana koszulka bawełniana sprawdza się w 100%
Napisano 11 kwiecień 2014 - 12:10
Ja używam starej pieluszki flanelowej, takiego kocyka właściwie
Napisano 11 kwiecień 2014 - 12:21
Mnie sie dobrze sprawdza taka zbita szmatka do mycia naczyn
Napisano 11 kwiecień 2014 - 12:29
Ale nie polecam mikrofibrowych, mi kłaczkują.
Napisano 11 kwiecień 2014 - 12:32
Jak testowalem rozne, to najwiecej smieci zostawiala mi taka szmatka Appla do czyszczenia monitorow
Napisano 11 kwiecień 2014 - 12:41
Prawdziwym hitem był stary wygrzebany z przepastnej komody ciotki chyba lniany, poniemiecki obrus, niestety skończył się już dawno..
Napisano 11 kwiecień 2014 - 13:00
Tu macie sklepy dla rodbuilderów szukających dobrego materiału do wcierania lakieru
http://www.taniaodziez.com.pl/
Napisano 11 kwiecień 2014 - 18:41
No to jeszcze się was Koledzy dopytam, czym odtłuścić blank przed wcierką?
Ewentualnie też jaką gradacją papierku kończyć szlif? Ja chyba najdrobniejszy mam 1200.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Arek
Użytkownik haja1978 edytował ten post 11 kwiecień 2014 - 18:42
Napisano 11 kwiecień 2014 - 18:53
Tak jak Krzysiek pisał powyżej : aceton techniczny
Szkół wiele, jak wielu zbrojących, ja kończę na 2000.
Użytkownik ark70 edytował ten post 11 kwiecień 2014 - 19:07
Napisano 11 kwiecień 2014 - 21:53
Napisano 12 kwiecień 2014 - 11:17
można także wcierać capon , ja przynajmniej tak robię , wcieram trzy cztery razy , plus szybkie schniecie, już po kilku minutach daję następna warstwę
Napisano 05 czerwiec 2014 - 12:09
Witam z pomocą brata skonstruowałem" pokrecialko" do lakieru, silniczek z mikrofalówki stelaż z sklejki ,koleczka z systemu meblowego ,zamierzam na początek przerobić blank muchowy w klasie 5-6 na "kluche" kleniowa ,chce to zrobić na poczatek ekonomicznie ,pytanie do kolegow jakie przelotki do tego projektu urzyc korek czy pianka? na co zwracać uwagę w tej konkretnie konstrukcji blank chce zeskrobać z lakieru , oszlifować i wypastować z góry dzięki za rady ......pozdrawiam
Napisano 05 czerwiec 2014 - 12:15
Zapytaj się na giełdzie czy ma może ktoś do sprzedania komplet przelotek z demontażu, tak samo uchwyt, będzie na pewno taniej jak ma być ekonomicznie, a czy korek czy pianka to tez kwestia ceny, pianka jest sporo tańsza niż korek więc stawiał bym na piankę w Twoim przypadku, jak coś pójdzie nie tak nie to nie stracisz za wiele...
Napisano 05 czerwiec 2014 - 12:23
Przelotki PB Minima w wersji hardChrome wyjdą b.tanio i można nowe kupić. ....do tego kijka będą pewnie dobrze pasować.
Użytkownik apioo edytował ten post 05 czerwiec 2014 - 12:23
Napisano 05 czerwiec 2014 - 12:25
Uchwyt wykorzystać chce z demontażu z tego kija co do przelotek nie wiem jakie zastosować zależy mi na subtelności żeby nie gasily wedki
Napisano 05 czerwiec 2014 - 12:30
Gdzie te przelotki mogę zamowic? ile musze ich zamontować kijek 2,70m ile korka i co tam więcej będę potrzebować wiem ze to banalne o co pytam ale task jest Jestem zielony..............teraz jestem na etapie oglądania filmikow instruktarzowych choć porady takich zacnych praktykow sa niedocenienia za ,które z góry dzieki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
Hand made →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →